Beplantingsplan

Beplanting maakt een tuin af, het geeft sfeer en karakter aan een tuinontwerp. Hetzelfde tuinontwerp kan met verschillende soorten beplanting een geheel andere sfeer krijgen. Planten zijn dus een krachtig middel om een tuinstijl te benadrukken. Tegelijkertijd zijn planten dynamisch, elk seizoen zal een tuin anders zijn. Onder invloed van weersinvloeden, mensenhanden en het wonder van de natuur zal geen seizoen hetzelfde zijn en geeft het altijd weer verrassingen.

Een boom hoort in elke tuin

Bomen zijn belangrijk in een tuin. Niet alleen in grote villatuinen waar ze ruimte krijgen om groot te worden. Maar juist ook in de middelgrote en kleine tuinen. Het wordt gezien als een niet te beheersen object in de tuin dat na een aantal jaren veel te groot is, te veel blad laat vallen en te veel schaduw geeft. En dat is jammer, want een boom is een belangrijk onderdeel in de tuin, in elke tuin. Het is wel belangrijk goed na te denken over de standplaats en de uiteindelijke grootte, maar voor iedere tuin is er een geschikte boom te vinden. Bomen geven diepte en plafond in een tuin, twee essentiële elementen in een een tuin.

Opbouw van een beplantingsplan

Iedere tuin is anders, dus iedere beplanting is anders. Toch geldt er een aantal basisprincipes voor beplantingen. Een van de eerste is de structuur van de tuin.Wintergroene heesters zorgen hiervoor door met hun altijd groene verschijning een steunpilaar te zijn voor de bloeiende planten. Ook hagen en verschillende snoeivormen (blokken of bollen) vervullen deze taak met verve. Een tuin met een goede structuur is ook in de winter aantrekkelijk om naar te kijken. Beplantingen met ritme zorgen ook voor structuur, en dat hoeft niet altijd wintergroen te zijn. Een border met herhalende plantengroepen is een goede basis om andere planten doorheen te mengen. Verdeling van de bloeitijd is een ander belangrijk punt bij het samenstellen van beplanting. In feite kun je het gehele jaar bloeiende planten in je tuin hebben, al is de keuze wel beperkt in de winter.

Winterbloeiers zetten we dan ook bij voorkeur op een plaats die goed zichtbaar is vanuit de woning of op een plaats waar u dagelijks langskomt. In het voorjaar en zomer zijn er verscheidene bloeiende planten te zien in de tuin, waarna de nazomer en de herfst niet meer zo belangrijk lijken. Terwijl er juist in deze periode van het jaar nog een aantal waardevolle planten voor de tuin in bloei komt.

Kleurvoorkeur

De pasteltinten zijn al jaren een hit in de tuin, al worden ze tegenwoordig aangevuld met soberdere tinten als bordeaux en purperrood. De laatste jaren zien we ook veel vraag naar planten die veel zachter van kleur zijn. de crèmegele tinten laten zich prima combineren in een border met witte bloemen en grijsbladige planten. voor de echte durfals zijn er combinaties te bedenken met oranje , paars en purperrood! Het doet misschien deken aan een ouderwetse borentuin, maar juist bij een moderne woning staat dat geweldig.

Siergrassen

Siergras
Siergras in bloei

Siergrassen zorgen voor dynamiek in de tuin. Zeker de hogere soorten met hun statige en tegelijkertijd weelderige verschijningsvormen geven de vaste plantenborder een extra accent. De combinatie met de bloeiwijzen van de verschillende vast planten is verrassend en spannend te noemen. Ook in het licht van het onderhoudsvriendelijke aspect scoren de verschillende siergrassen goed. Het zijn zorgeloze planten die jaar in jaar uit voor simpel genot zorgen.